کد مطلب:749 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:332

نــماز آیات
سأله 1500 ـ نماز آیات كه دستور آن بعداً گفته خواهد شد، بواسطه چهار چیز واجب میشود : اول ـ گرفتن خورشید. دوم ـ گرفتن ماه اگر چه مقدار كمی از آنها گرفته شود و كسی هم از آن نترسد. سوم ـ زلزله اگر چه كسی هم نترسد. چهارم ـ رعد و برق و بادهای سیاه وسرخ و مانند اینها در صورتی كه بیشتر مردم بترسند.



مسأله 1501 ـ اگر از چیزهائی كه نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یكی اتفاق بیفتد، انسان بایدبرای هر یك از آنها یك نماز آیات بخواند، مثلا اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند .



مسأله 1502 ـ كسی چندنماز آیات بر او واجب است، اگر همه آنها برای یك چیز بر او واجب شده باشد، مثلاً سه مرتبه خورشید گرفته ونماز آنها رانخوانده است، موقعی كه قضای آنها را میخواند، لازم نیست معین كند كه برای كدام دفعه آنها باشد. و همچنین است اگر چند نماز برای رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها بر او واجب شده باشد، ولی اگر برای آفتاب گرفتن و ماه گرفتن و زلزله، یا برای دو تای اینها نمازهائی بر او واجب شده باشد، بنابر احتیاط واجب، باید موقع نیت معین كند نماز آیاتی را كه می خواند برای كدام یك آنهااست.



مسأله 1503 ـ چیزهائی كه نماز آیات برای آنها واجب است، در هر شهری اتفاق بیفتد، فقط مردم همان شهر باید نماز آیات بخوانند و بر مردم جاهای دیگر واجب نیست، ولی اگر مكان آنها بقدری نزدیك باشد كه با آن شهریكی حساب شود، نماز آیات بر آنها هم واجب است .



مسأله 1504 ـ از وقتی كه خورشید یا ماه شروع به گرفتن می كند انسان باید نماز آیات را بخواند، و احتیاط واجب آن است كه بقدری تأخیر نیندازد كه شروع به باز شدن كند.



مسأله 1505 ـ اگر خواندن نماز آیات را بقدری تأخیر بیندازد كه آفتاب یا ماه شروع به باز شدن كند نماز را بخواند بقصد قربت مطلقه و نیت اداء و قضاء لازم نیست و همچنین است اگر بعد از باز شدن تمام آن ، نماز بخواند .



مسأله 1506 ـ اگر مدت گرفتن خورشید یا ماه باندازه خواندن یك ركعت نماز یا كمتر باشد، نمازی را كه می خواند بقصد قربت مطلقه بجا آورد. و همچنین است اگر مدت گرفتن آنها بیشتر باشد، ولی انسان نماز را نخواند، تا باندازه خواندن یك ركعت به آخر وقت آن مانده باشد.



مسأله 1507 ـ موقعی كه زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق می افتد، انسان باید فوراًنماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت كرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند اداء است.



مسأله 1508 ـ اگر بعد از باز شدن آفتاب یا ماه بفهمد كه تمام آن گرفته بوده، باید قضای نماز آیات را بخواند. ولی اگر بفهمد مقداری از آن گرفته بوده قضا بر او واجب نیست.



مسأله 1509 ـ اگر عده ای بگویند كه خورشید یا ماه گرفته است، چنانچه انسان از گفته آنان یقین پیدا نكند و نماز آیات نخواند و بعد معلوم شود راست گفته اند، در صورتی كه تمام خورشید یا ماه گفته باشد باید نماز آیات را بخواند بلكه اگر مقداری از آن هم گرفته باشد، احتیاط استحبابی خواندن نماز آیات است. و همچنین است اگر دو نفر كه عادل بودن آنان معلوم نیست، بگویند خورشید یا ماه گرفته، بعد معلوم شود كه عادل بوده اند.



مسأله 1510 ـ اگر انسان به گفته كسانی كه كه از روی قاعده علمی وقت گرفتن خورشید و ماه را می دانند، اطمینان پیداكند كه خورشید یا ماه گرفته، بنابر احتیاط واجب باید نماز آیات را بخواند و نیز اگر بگویند فلان وقت خورشید یا ماه می گیرد و فلان مقدار طول می كشد و انسان به گفته آنان اطمینان پیدا كند، بنابر احتیاط واجب باید به حرف آنان عمل نماید، مثلاً اگر بگویند آفتاب فلان ساعت شروع به باز شدن می كند، احتیاطاً باید نماز را تا آن وقت تأخیر نیندازد.



مسأله 1511 ـ اگر بفهمد نماز آیاتی كه خوانده باطل بوده باید دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید.



مسأله 1512 ـ اگر وقت نماز یومیه، نماز آیات هم برانسان واجب شود، چنانچه برای هر دو نماز وقت دارد، هر كدام را اول بخواند اشكال ندارد و اگر وقت یكی از آن دو تنگ باشد، باید اول آنرا بخواند و اگر وقت هر دوتنگ باشد، باید اول نماز یومیه را بخواند .



مسأله 1513 ـ اگر در بین نماز یومیه بفهمد كه وقت نماز آیات تنگ است، چنانچه وقت نماز یومیه هم تنگ باشد، باید آنرا تمام كند بعد نماز آیات را بخواند. و اگر وقت نماز یومیه تنگ نباشد، باید آنرا بشكند و اول نماز آیات، بعد نماز یومیه را بجا آورد.



مسأله 1514 ـ اگر در بین نماز آیات بفهمد كه وقت نماز یومیه تنگ است، باید نماز آیات را رها كند و مشغول نماز یومیه شود، و بعد از آنكه نماز را تمام كرد پیش از انجام كاری كه نماز را بهم بزند، بقیه نماز آیات را از همانجا كه رها كرده بخواند.



مسأله 1515 ـ اگردرحال حیض یا نفاس زن، آفتاب یا ماه بگیرد، نماز آیات بر او واجب نیست و قضاهم ندارد. ولی اگر زلزله یا رعد و برق و مانند اینها اتفاق بیفتد، بنابر احتیاط واجب باید بعد از پاك شدن، نماز آیات را بخواند بلكه گفتن به وجوب آن خالی از قوت نیست.